Lissabon Airport naar centrum Lissabon // metro, bus, taxi, Aerobus

Je kunt vanaf vliegveld Lissabon met de metro, met de bus, met de tram of met de taxi naar het centrum van de stad. Lissabon De taxi is het snelste, maar ook het duurste. De bus is samen met de metro het betrouwbaarste, vanwege de frequentie. De metro is echter wel oud (zie afbeelding rechts). Als je de metro neemt (rode lijn) naar Gare do Oreinte (derde stop), arriveer je bij een belangrijk trein- en busstation van de stad. Hiervandaan kun je nog veel meer richtingen op! Check alle verbindingen vanaf vliegveld Lissabon op deze pagina.

Snelle in-tekst links
→ Metro
→ Bus
→ Sintra, Estoril of verder buiten de stad
→ Auto huren en taxi

Metro vanaf vliegveld Lissabon

Rode metro lijn vanaf vliegveld Lissabon
Lissabon Airport heeft een metrostation aan de rand van de terminal 1 in de aankomsthal. De metro (rode lijn) verbindt het stadscentrum en de andere drie metrolijnen met het vliegveld. De metro’s rijden iedere 6 tot 9 minuten, van 06:30 tot en met 01:00. De reistijd naar de stad is zo’n 30 minuten. Wil je naar Gare do Oriente (een belangrijk trein en busstation), dan ben je er vanaf het vliegveld in zo’n 10 minuten. Het is de derde stop Een geldig toegangsbewijs voor de metro is een soort elektrische kaartje. De kaart zelf kost €0,50 en de reis kost slechts €1,45. Check de rode lijn met alle haltes hieronder.

Overstappen vanaf de rode lijn
Vanaf Oriente kun je overstappen op de bus. Ook is er een treinstation waarmee je langere afstanden kunt reizen. Je kunt ook overstappen op andere metrolijnen. Op station Alameda kun je overstappen op de groene lijn, dit is de 9e stop. Je kunt ook op Saldanha uitstappen en zo de gele lijn nemen, dit is de 10e stop. Ten slotte kun je op het eindstation San Sebastiāo, de 11e stop, op de blauwe lijn overstappen. Deze laatste optie is het beste voor als je in het oosten van de stad moet zijn, in de buurt van Reboleira of Alfornelos. Moet je in de buurt van de rivier de Taag zijn (Portugees: Rio Tejo), dan kun je zowel de groene als de blauwe lijn nemen (richtingen Santa Apolónia en Cais de Sodré).  Deze twee metrolijnen gaan ook richting wat het centrum genoemd kan worden (Baixa-Chiado). De reistijd naar Baixa-Chiado is zo’n 35 minuten. Ten slotte is Odivelas de richting van de gele lijn die je meer noordelijk in de stad Lissabon brengt. Nadelen van de metro: het is oud, lawaaiig en ondergronds.

Bekijk een kaartje van het hele metronetwerk.

Bus of Aerobus vanaf Lissabon Airport

Bus 783 of nachtbus 208
Je kunt ook met de bus vanaf vliegveld Lissabon naar het centrum van de stad. Buiten bij terminal 1 arrivals stopt bijvoorbeeld bus 783. Deze busverbinding verbindt Marquis of Pombal Square met Amoreiras. De route loopt langs het vliegveld. Er is ook een nachtbus (208), deze rijdt op weekdagen van half 12 ‘s avonds tot en met half 5 ‘s nachts.  De route loopt van Cais de Sodre (vlakbij Baixa – Chiado, het centrum), via het vliegveld naar Parque das Nações (Gare do Oriente treinstation). Een kaartje kun je kopen bij de buschauffeur en kost €1,90. Grote stukken bagage zijn niet toegestaan in deze bus! Dit is wel toegestaan in de Aerobus, een meer directe bus vanaf de luchthaven.

Ook zijn er nog wat specifiekere bussen met een stop op vliegveld Lissabon. Deze buslijnen zijn voor toeristen minder interessant: het zijn bus 705, 722 en bus 744. Bekijk het schema van de busmaatschappij Carris voor meer informatie.

Aerobus
Er zijn ook nog twee Aerobus routes. Dit zijn meer coaches en zijn voorbereid op grotere bagage. Aerobus 1 gaat iedere 20 minuten naar Cais do Sodré. Dit is in het centrum, ten zuiden van het vliegveld. Hij rijdt tussen 07:00 en 23:00. Aerobus 2 rijdt naar het financiële district, om precies te zijn naar het busstation Av. José Malhoa. Er zijn ook nog stops tussendoor. Hij rijdt iedere 30 minuten tussen 08:00 en 20:00. Een kaartje met de Aerobus vanaf Lissabon Airport kost €3,60.

Bekijk het schema van busmaatschappij Yellow Bus Tours over de Aerobus voor meer informatie.

Met het OV naar Sintra of Estoril

Benfica en Sintra
Er zijn vanaf vliegveld Lissabon ook verbindingen naar bijvoorbeeld Sintra, via Benfica. Dit kost totaal ongeveer €4 per persoon, door middel van bus 705 of 744 naar Oriente. Grote bagage? Kies dan de metro. Vanaf Oriente kun je met trein CP naar Sintra. Een van de stops van deze trein is Benfica, de wijk van de grote voetbalclub. De totale reistijd iets minder dan een uur. De trein kost €2,25 (opgenomen in het totaal van €4) en rijdt van 06:00 tot 00:20, check voor de zekerheid altijd de website van treinmaatschappij Comboios.

Estoril, Cascais, Belém, Oeiras
Ook kun je met goede openbaar vervoer verbindingen naar Estoril, Cascais, Belém en Oeiras. Dit kun je het beste doen door vanaf het vliegveld met de metro (rode + groene lijn) of de Aerobus (direct) naar Cois de Sodré te gaan. Daar kun je trein CP nemen naar Estoril. De totale reistijd is hier ook onder een uur. De trein kost €2,25 en rijdt ieder kwartier, van 05:30 tot 01:30. Check voor de zekerheid altijd de website van Comboios.

Auto huren of taxi

De laatste twee opties zijn een auto huren op de luchthaven, of een taxi vanaf het vliegveld. Het zijn niet vaak de goedkoopste opties. Dit kan echter wel als je bij je huurauto bijvoorbeeld geen autoverzekering neemt, of met grote groep voor een taxi bent. Bekijk de aparte auto huren en taxi pagina’s voor meer informatie over de prijs en reistijd.

→ Auto huren
→ Taxi