De stad Lissabon // wijken, must-see’s, kloosters, tram 28, voetbal

De stad Lissabon is de hoofdstad en grootste stad van Portugal. De agglomeratie Lissabon telt zo’n 3,0 miljoen inwoners, bijna 30% van het totale aantal inwoners in Portugal. Het ligt praktisch aan de atlantische oceaan, op de rechteroever van de Taag.

Bezienswaardigheden in Lissabon

Kloosters, het kasteel en bruggen
Er zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden in de Portugese hoofdstad. Denk bijvoorbeeld aan het klooster Mosteiro dos Jerónimos. Deze is terug te vinden op de werelderfgoedlijst. Het klooster werd gebouwd ter ere van de terugkomst van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, na zijn dood is hij in het klooster begraven. Vlakbij staat de Torre de Belém, of de toren van Belém (afbeelding links). Aan de oever van de Taag staat deze verdedigingstoren. De Torre de Belém staat ook op de werelderfgoedlijst. Op de hoogste heuvel van de stad, staat een van de bekendste toeristische attracties aan de Taag: Castelo de São Jorge. Het is het kasteel van Lissabon en werd in de 12e eeuw door de Christenen tijdens de tweede kruistocht op de Moren (de islamieten) veroverd. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad en over de Taag. Over deze rivier, die dwars door de stad heen stroomt, kun je twee bruggen vinden. De Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de datum dat de Anjerrevolutie werd ingezet. Deze revolutie zorgde in 1974 voor de vorming van een parlementaire democratie in Portugal. Een afbeelding van deze brug staat hier linksboven. Een andere brug over de Taag is de nieuwere (gebouwd in 1998) en 17 kilometer lange Vasco Da Gama-brug.

Musea
Er zijn ook nog andere soorten bezienswaardigheden. Denk aan Museu Nacional de Arte Antiga (het belangrijkste kunstmuseum van Portugal), Museo Calouste Gulbenkian (de verzameling van Calouste Gulbenkian, een Armeense filantroop die in zijn leven meer dan 6000 kunstwerken verzamelde) en Centro de Arte Moderna José de Azeredo Perdigão (een museum met moderne kunst). De musea tonen van alles; van oude Egyptische en Chinese kunst tot werken van beroemde schilders zoals Frans Hals of Rembrandt.

Voetbal
Voetbal is de grootste sport van Portugal. Lissabon telt dan ook twee grote voetbalclubs; SL Benfica (in stadion Estádio da Luz) en Sporting Lissabon (in stadion Estádio José Alvalade). Belenenes (in stadion Estádio do Restelo) is de derde club van de stad.

Wijken in het centrum van Lissabon

Baixa Pombalina
Een bekende wijk in het centrum van de stad Lissabon is Baixa Pombalina. De wijk werd gebouwd na de grote aardbeving van 1755, die een groot deel van de gebouwen verwoestte. Sindsdien is het een van de belangrijkste wijken in het centrum met lange rechten straten. De chique stadsbuurt is erg populair bij toeristen, zeker omdat er een flink aantal belangrijke bezienswaardigheden in staan. Een goed voorbeeld hiervan is Rossio (rechts afgebeeld), een belangrijk plein (al sinds de middeleeuwen). Ook Praça dos Restauradores, een ander plein, is erg bekend. Aan de twee belangrijke pleinen staan natuurlijk ook belangrijke gebouwen, maar het is er ook vooral erg gezellig op en rond het plein.

Bairro Alto
In Bairro Alto, een wijk in de stad Lissabon ten westen van Baixa, zijn ook veel gezellige restaurantjes te vinden. Bovenal is dit dé wijk om uit te gaan in Lissabon. Veel gezellige bars, kroegjes en discotheken voor weinig geld. Voor studenten is dit bijvoorbeeld ideaal. Direct vertaald is Bairro Alto ook wel ‘hoge wijk’, dit omdat hij wat hoger ligt dan de rest van Lissabon (zo’n 30 meter). Je kunt vanaf hier een prachtig uitzicht hebben over de rest van de stad. Er is een lift die het echte centrum verbindt met de wijk; het is de Elevador de Santa Justa. Ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel (de bouwer van de Parijse Eiffeltoren) is dit ook direct een leuke bezienswaardigheid.

Alfama
Een andere volkswijk (ten oosten van Barrio Alto en Baixa Pombalina) is Alfama. Het is een oudste wijk van Lissabon; vroeger bestond de stad Lissabon namelijk gewoon alleen uit deze wijk. Door de steegjes, de smalle straatjes en de steile trappen kronkelt de bekende Tramlijn 28.  Bekijk hier het schema. Deze rijdt naar het westen, door Bairro Alto en Baixa Pombalina en nog verder. De oude tram wordt door veel toeristen gebruikt, maar ook de lokalen gebruiken de tram. De bekendste kathedraal van Lissabon staat hier ook. De naam is vrij simpel: het kathedraal van Lissabon. Er werd al sinds het jaar 1147 gebouwd aan de kerk, waardoor het een van de oudste gebouwen van de stad is. Dat de bouwplannen deugden kun je wel zien aan het feit dat de kathedraal veel aardbevingen heeft doorstaan. Bij de laatste, in 1755, ging meer dan de helft van de stad verloren.

Openbaar vervoer in de stad

De beroemdste vorm van openbaar vervoer in de stad Lissabon is dan ook wel tramlijn 28. Door de wijk Alfama kronkelt deze zeer beroemde tramlijn. Neem je tram 28, dan zal het niet altijd de authentieke tram zijn. Deze wordt namelijk afgewisseld met modernere bussen, met dezelfde naam (tram 28 of 28E).

Steeds meer mensen reizen binnen de stad met de bus. Mocht je naar de buitenwijken willen reizen, dan kun je het beste met de metro gaan. Ook kun je met de trein naar sommige voorsteden reizen. Er zijn ook nog drie kabeltrams, de beroemde lift in de wijk Bairro Alto, een monorailsysteem en een aantal veerboten. Een belangrijk treinstation in de stad is Gare do Oriente. De rode metrolijn rijdt vanaf dit treinstation overigens in 5 minuten naar het vliegveld. Het vliegveld van Lissabon is eigenlijk ook een vorm van openbaar vervoer.